Iepenloftspullen Backstage bij ILS Bantega

6 july 2018

Ieder jaar organiseren STAF en Keunstwurk een kijkje in de keuken bij één van de Iepenloftspullen in Friesland. Dit keer bij Iepenloftspul Bantegea. Zij maken de bijzondere productie Weispield, rondom het grootste eiland in de Tsjûkemar, de Marchjepôle.

Om vijf uur maakte de boot zich los van de kade bij het parkeerterrein ‘’De Lanen’’ aan het Tsjûkemar. Aan boord rond 25 commissie leden van Iepenloftspullen in Fryslân. Ze hadden zich opgegeven voor de jaarlijkse bijeenkomst voor Iepenloftspulle die door Staf in samenwerking met Keunstwurk wordt georganiseerd. Op de boot houdt voorzitter Jon Visser van het Iepenloft Bantegea een inleiding over het project en de geschiedenis van het Iepenloftspul in Bantegea. Bij aankomst op de het eiland Marchjepolder, staat de koffie klaar.

Vervolgens neemt productie leider Jelle Wesselius ons mee naar de speellocatie, een prachtig strand met daarachter het helder water van het Tjeukermeer. Wesselius vertelt over het reusachtige kunstwerk in het water dat speciaal is gemaakt voor het project. Over de praktische organisatorische bijzonderheden van het spelen op een eiland waar verder niets is. En de trots die hij voelt bij de medewerkers die dat het mogelijk hebben gemaakt.

  • Een gelaagd, avontuurlijk en bij vlagen absurdistisch theaterstuk met prachtige beelden!

Vervolgens staat er een heerlijk barbecue buffet op ons te wachten en is er volop gelegenheid voor de deelnemers om informatie uit te wisselen of bij te praten, op deze prachtige zonnige dag. 

Van Hamel
In de avond nemen we plaats op de tribune om de het historisch verhaal over de spion Lodewijk Anne Jetse ( Lode ) van Hamel te bekijken. Regisseur Eelco Venema heeft een eigenzinnige voorstelling gemaakt waarin het levensverhaal van van Hamel op een dynamische wijze wordt vertelt en in beeld gezet. De spelers spelen met lef, de koorleden zingen niet alleen maar maken ook geluiden, allemaal om de bijzondere sfeer te ondersteunen. Om deze ontstaat een gelaagd, avontuurlijk en bij vlagen absurdistisch theaterstuk met prachtige beelden.

We varen terug in het donker, maar de maan is nadrukkelijk aanwezig. Op de terugweg in de auto, heeft de a 27, na deze prachtige avond, een andere betekenis gekregen.

Anneke Algera Burgy en Luuk Eisema